--Masakan Thai--
Masakan Thai
Masakan Thai atau masakan Thailand mencakup
makanan dan minuman serta cara memasak khas Thailand. Ciri
khas masakan Thai adalah rasa pedas dan penuh bumbu, namun dipadu dengan
keseimbangan rasa manis, asin, masam, dan pedas.
Walaupun semuanya disebut
masakan Thai, di Thailand terdapat empat jenis masakan daerah yang berasal dari
empat daerah utama: Thailand Utara, Thailand
Timur Laut (masakan Isan), Thailand Tengah, dan Thailand Selatan.
Masing-masing masakan daerah mendapat pengaruh dari masakan
Cina dan masakan negara-negara tetangga. Tidak seperti kari khas
Thailand yang menggunakan rempah-rempah segar, kari Thailand
Selatan memakai rempah-rempah kering yang digoreng seperti kari India.[1] Ciri
khas lain masakan Thailand Selatan adalah pemakaian santan dan kunyit segar.
--Masakan Thai yang terkenal--- TOMYAM KUNG -
----------------------------------------------------
Tiada ulasan:
Catat Ulasan